Foodproblems

Élelmiszerekről, kicsit másképp...


Kutatás

Doktori kutatásom témája a hazai zoonózisok, elsősorban szalmonellózisok társadalmi költségeinek meghatározása hazánkban. De mit is jelent a zoonózis kifejezés? A zoonózisok azokat a betegségek, fertőzöttségek, amelyeknél valamilyen állattól az ember is fertőződhet. Emberben - ahogy az Bicsérdy et al. (2011) is megemlíti - olykor csak tünetmentes fertőzöttség, máskor viszont súlyos betegség is kialakulhat. A lefolyás akut vagy krónikus, amelyet számos tényező - az ágens (mikroba, parazita) faja, virulenciája, a fertőződés mértéke, az egészségi állapot, az életkor - befolyásol.

Bizonyára felmerül a kérdés, hogy miért éppen a szalmonellózisok vizsgálatára esett a választás. A válasz egyszerű. A lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet a magyar lakosság körében leggyakrabban a szalmonella baktérium okoz. A fertőzésért többnyire olyan élelmiszerek fogyasztására vezethető vissza, amelyek baromfihús, sertéshús, vagy nyers tojás felhasználásával készültek és elkészítésük (nem megfelelő konyhatechnikai eljárások), tárolásuk nem megfelelően történt, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet (keresztszennyeződés).

A szalmonellózisok éves esetszáma hazánkban 5000-6000 ezer főre tehető (KSH, 2015). A megbetegedések költségei az állam, a háztartások, az élelmiszerlánc felügyelet, az egészségügyi ellátórendszer számára jelentős terhet jelentenek. Előbbiek számszerűsítés korántsem egyszerű feladat. költségek, valamint az egyes szereplők terheinek meghatározására számtalan (egymásnak sokszor ellentmondó, vagy egymással nem kompatibilis) módszer alkalmazható. Annak érdekében, hogy a doktori kutatáshoz a zoonózisokkal foglalkozó szakemberek számára leginkább elfogadott módszert alkalmazzam, két hónapos kurzuson vettem részt a Koppenhágai Egyetem és a Dán Műszaki Egyetem szervezésben. A kurzus úgynevezett "on-campus work"-kel ért véget Dániában. A képzés elvégzésére és a kiutazásra a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Campus Mundi Ösztöndíj (http://tka.hu/celcsoport/5087/campus-mundi) elnyerése adott lehetőséget. A nyári egyetem alatt szerzett tapasztalatok és tudás a zoonózisokkal kapcsolatos ismereteimet jelentősen gazdagította. Előbbiek egy színvonalas, hazai és nemzetközi szinten is megfelelő doktori disszertáció elkészítését teszik lehetővé.

A dániai kiutazás részleteivel, tapasztalataival kapcsolatos további tájékoztató várhatóan október 25-én, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán (Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék) 1118 Budapest, Somlói út 14-16. (L. épület, I. emelet) lesz.

Irodalomjegyzék:

  1. Bicsérdy Gy., Egri B., Sugár L., Sztojkov V.: Állattan, zoológia. Vadbetegségek. Mezőgazda Kiadó, elektronikus jegyzet, Online elérhető:http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Vadbetegsegek/ch01s10.html
  2. KSH (2015): Évközi beszámoló, Online elérhető:https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_feb001.html
  3. NÉBIH (2014): Élelmiszer eredetű megbetegedések, ÉLELMEZÉS 2014. március 46-47.
Képgaléria
nanoweb kép
nanoweb képnanoweb képnanoweb kép© Minden jog fenntartva.